ЕКОКОМПЛЕКС "ПЕРЛИНА ДЗВІНКОВА": МОЖЛИВОСТІ РЕАБІЛІТАЦІЇ ТА ОЗДОРОВЛЕННЯ ДІТЕЙ-ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ - МИХАЙЛЕНКО, Тетяна; СІЧКА, Андрій (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Географія, 2024)
Повномасштабна війна, яка триває з 24 лютого 2022 року, внесла суттєві корективи у звичне життя українців. І це зумовлює актуальну потребу у розгляді та пошуку нових можливостей надання послуг оздоровлення й організації дозвілля, психологічного відновлення для різних категорій людей. Найбільше від впливу війни страждають діти, бо вони дуже вразливі, а переживання травматичних подій під час війни може призвести до серйозних психологічних страждань та різних накопичувальних наслідків. Методично стаття базується на використанні методів аналізу й синтезу, логічного методу та узагальнення, джерелознавчого, що дозволили дослідити природні ресурси, у тому числі рекреаційні та оздоровчі, наявну інфраструктуру екокомплексу "Перлина Дзвінкова" села Дзвінкове Київської області, Боярської територіальної громади. На основі отриманої інформації обґрунтовано можливість використання цього екокомплексу та прилеглої до нього території як оздоровчого центру для потреб реабілітації дітей-переселенців. Виявлено, що досліджувана територія екокомплексу має сприятливі природні ресурси й необхідну інфраструктуру для перебування дітей під час заїзду. З’ясованоно, що цей екокомплекс забезпечує потребу в комфортному проживанні, харчуванні, оздоровленні та проведенні дозвілля для дітей. Авторами проаналізовано основні та специфічні особливості психотерапевтичної роботи з дітьми та підлітками як основних напрямів реабілітаційного процесу. Проаналізовано діяльність кваліфікованого персоналу дитячого табору "Questy Camp" та інших учасників благодійної програми, які забезпечують відпочинок і реабілітацію дітей війни. Визначено, що запропонований асортимент проведення заходів для дітей (різноманітні квести, активності на свіжому повітрі, уроки англійської мови й акторської майстерності, різні майстер-класи) підходять для реабілітаційного впливу. На основі практичного досвіду зазначено, що одними із найрезультативніших напрямів психологічної допомоги у кризових ситуаціях виступають: сеанси терапії з досвідченими психологами, колективні ігри, спілкування із тваринами, іпотерапія та кінні прогулянки, можливість опановувати ази вітрильного спорту. Підкреслено основні наслідки запропонованих послуг кожного з учасників благодійного проекту в роботі з дітьми, що постраждали внаслідок травматичних подій. Резюмовано, що в результаті проведення різних занять на базі екокомплексу "Перлина Дзвінкова" та заходів поблизу неї у дітей знижується тривожність, покращується психологічний та емоційний стан, поліпшується увага, зростає контактність один із одним тощо. Висвітлено, що екокомплекс "Перлина Дзвінкова" із наявною інфраструктурою та оздоровчим комплексом можуть служити центром психологічної й оздоровчої реабілітації дітей. Отримані результати дозволяють стверджувати, що екокомплекс "Перлина Дзвінкова" та допоміжні учасники проєкту, які започаткували ініціативу щодо психологічної реабілітації дітей віком від 8 до 14 років, які постраждали від російської агресії на території’ України, дозволять надавати реабілітаційно-оздоровчі послуги у воєнний і післявоєнний період для дітей-переселенців.