ВПЛИВ РУЙНУВАННЯ КАХОВСЬКОГО ВОДОСХОВИЩА НА ВОДНІ РЕСУРСИ ПІВДНЯ УКРАЇНИ - СНІЖКО, Сергій; ЗАПОТОЦЬКИЙ, Сергій; ШЕВЧЕНКО, Ольга; ОЛЕКСІЄНКО, Інна; ДІДОВЕЦЬ, Юлій; БРОНСТЕРТ, Аксель (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Географія, 2023)
Вступ. Знищення російськими окупантами греблі Каховської ГЕС призвело до випорожнення найбільшого в Україні Каховського водосховища, яке забезпечувало до 40% водогосподарських потреб Півдня України. Метою дослідження є оцінка доступності водних ресурсів Півдня України в умовах зміни клімату та наслідків військових дій (руйнування російською армією Каховського водосховища).Методи. Методологія дослідження базується на  дослідженні водного балансу Нижнього Дніпра з урахуванням впливу зміни клімату на водні ресурси регіону на основі гідрологічного моделювання стоку та сучасних кліматичних проекцій за двома кліматичними сценаріями. Результати. У результаті виконаних досліджень отримана оцінка доступності водних ресурсів на Півдні України для відновлення водної інфраструктури після руйнування водосховища. Встановлено, що після втрати водосховища, величина прихідної частини балансу, яка регулюється надходженням води з Дніпровського водосховища, не зміниться. Проте кількість води (2,8 - 4,2 км3 на рік), яка витрачалася на випаровування з поверхні водосховища та на фільтрацію через греблю ГЕС буде збережена і стане доступною для використання. Ще одним джерелом поповнення доступних для використання водних ресурсів є  коригування об’ємів екологічного стоку до Нижнього Дніпра в зимові місяці, шляхом наближення їх значень до природних величин (до моменту побудови ГЕС). В той же час згідно отриманих результатів оцінки впливу клімату на водний стік Дніпра у створі Каховської ГЕС у  більшості місяців року за обома сценаріями (RCP 2.6 та RCP 8.5) спостерігатиметься зменшення стоку в результаті зміни клімату. Кліматичний чинник може помітно погіршувати водогосподарську ситуацію у гідрологічному році середньої водності із 50 % забезпеченістю стоку – у вересні, у маловодні роки 75 % та 95 % забезпеченості стоку – з липня до листопад. Найбільший сумарний дефіцит водних ресурсів за рахунок кліматичного та водогосподарського чинника може сформуватися у маловодні роки у вересні й досягти величини 0,8 км3.Висновки. Виконані дослідження з оцінки доступності водних ресурсів на Півдні України після руйнування Каховського водосховища дозволили встановити, що під впливом подальшої зміни клімату та відновлення використання наявних водних ресурсів р.Дніпра можливе формування дефіциту водних ресурсів у літньо-осінній період, особливо у маловодні роки. Однак використання переваг штучного регулювання стоку Дніпра, впровадження сучасних маловодних технологій як у промисловості, так і в аграрному секторі, дозволять забезпечити потреби водного сектору Півдня України без відновлення Каховського водосховища.
Keywords: водні ресурси; вода як зброя; водність; вплив клімату