"ЛЕМКІВСЬКА ВАТРА" ЯК РЕСУРС ДЛЯ РОЗВИТКУ ЕТНОЕКЗОГЕННОГО ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ - СМИРНОВ, Ігор; ЛЮБІЦЕВА, Ольга (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Географія, 2024)
Розкрито географічні та історичні особливості лемків як найзахіднішої етнічної групи українського народу. На прикладі Міжнародного етнографічного фестивалю "Лемківська ватра", який щорічно проводиться у містечку Ждиня Ма- лопольського воєводства Польщі, показано можливості посилення туристичної співпраці між польськими й українськими лемками в сучасних непростих умовах повномасштабної війни Росії проти України. Починаючи з 2022 р., фестиваль "Лемківська ватра" послідовно проводить лінію на підтримку України у цій війні, що відбилося в його гаслі: "Ватра солідарна з Україною". Проаналізовано мовно-культурні та географічно-історичні особливості Лемківщини і на цій підставі підкреслено тісний зв'язок лемків з Великою Україною, який вони постійно підтримували й підтримують за різних історичних передумов. Активізація туристичних зв'язків між лемками в Польщі та Україні сприятиме не тільки подальшому поширенню україномовного простору, але й зміцненню українсько-польських відносин. Наведено та охарактеризовано профілі видатних представників лемків, які набули всесвітньої популярності й тому цікаві для розвитку туризму. Деякі з них добре відомі в Україні; більше того, їхня діяльність сприяла формуванню національно-патріотичної свідомості української нації. Ідеться, передусім, про Михайла Вербицького, лемка за походженням, автора музики до Державного гімну України. Наступне прізвище лемківського походження, яке нині відоме в усьому світі - Енді Воргол (Андрій Варгола) - американець лемківського родоводу, який створив цілий напрям сучасного культурно-художнього розвитку під назвою "поп-арт". Також лемківське коріння має представник "наївного" народного мистецтва польських Карпат Никифор Дровняк. Нарешті, не можна не згадати про Богдана-Ігора Антонича - українсько-лемківського поета та письменника. Усі вони мають зв'язок з туризмом, оскільки відповідні пам'ятки та пам'ятники створені як в Україні, так і в інших країнах (США, Польща, Словаччина), але, на жаль, недостатньо відомі. Ця стаття заповнює цю прогалину.
Keywords: Лемки; Лемківщина; фестиваль "Лемківська ватра" (Польща); фестивалі лемківської культури в Україні; "Ватра солідарна з Україною"; М. Вербицький; А. Варгола; Н. Дровняк; Б.-І. Антонич