РЕВІТАЛІЗАЦІЯ ПРОМИСЛОВИХ ТЕРИТОРІЙ: ДОСВІД МІСТА КИЄВА У ВІДНОВЛЕННІ МІСЬКОГО СЕРЕДОВИЩА - ЗАПОТОЦЬКА, Вікторія; ЖИРОВА, Юлія (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Географія, 2025)
Вступ. Київ, як столиця України, стикається із проблемою занедбаних промислових зон, які негативно впливають на міський ландшафт, економіку та екологію. Процеси ревіталізації можуть стати ключовим елементом для сталого розвитку міста у майбутньому. Стаття покликана дослідити сучасний стан промислових зон, їхній потенціал для трансформації та основні напрями ревіталізації.Методи. Дослідження базується на комплексному підході, включаючи аналіз статистичних даних, вивчення успішних кейсів і польових досліджень. Для проведення дослідження ревіталізації промислових територій застосовується комплексний підхід, що містить такі методи: аналіз документів, польові дослідження, картографічний аналіз, соціологічні опитування, порівняльний аналіз, економічний аналіз, екологічна оцінка.Результати. Проаналізовано економічні, соціальні та екологічні аспекти процесу ревіталізації з метою виявлення перспектив для різних територій. На основі даних запропоновано стратегії для розвитку різних районів міста, враховуючи їхню специфіку. Аналізуючи українські й закордонні джерела, було досліджено соціальні та економічні вигоди, пов'язані з ревіталізацією, зокрема створенням нових робочих місць, розвитком бізнесу, зниженням рівня злочинності й підвищенням якості життя. Основними проблемними моментами залишаються фінансові витрати, корупція, а також незацікавленість влади.Висновки. Подано стратегії оптимального використання міських територій шляхом ревіталізації з екологічних і соціальних аспектів. Важливо, що ревіталізація дозволяє зберегти історичну спадщину, забезпечуючи при цьому стабільність розвитку Києва. Результати дослідження можуть послужити основою для подальших проєктів ревіталізації міських територій в Україні, сприяючи покращенню міського середовища та інтеграції сучасних практик у міське планування.
Keywords: ревіталізація; реновація; промислові території; сталий розвиток; Київ; міське планування; браунфілд; адаптивна трансформація