СУЧАСНИЙ СТАН РОЗВИТУ ЗАКЛАДІВ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА НА ЖИТОМИРЩИН - ЗАПОТОЦЬКИЙ, Сергій; ТИЩЕНКО, Світлана (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Географія, 2025)
Вступ. Ринок ресторанних послуг вступив у новий етап свого розвитку у зв'язку з подіями, що відбулися в нашій країні та світі: це COVID-19 та сучасна воєнна агресія, що призвели до появи нових форматів закладів ресторанного господарства. Діяльність закладів ресторанного бізнесу в період COVID-19 сприяла впровадженню нових сучасних IT-технологій у сфері громадського харчування та розробці нових методичних рекомендацій стосовно діяльності закладів в особливих ковідних умовах.Методи. При написанні роботи було використано такі методи, як аналізу синтезу, спостереження та порівняння для виявлення закономірностей функціонування закладів ресторанного господарства.Результати. Дослідження сучасного стану діяльності закладів ресторанного господарства як в країні в цілому так і в місті Житомирі за умов ведення бойових дій показало, що сучасні послуги ресторанного бізнесу забезпечують не тільки базові, а й вищі потреби суспільства. Популярними стають такі тренди ресторанного бізнесу: формат фудмаркети та інноваційні фудкорти (окультурення ринків і перетворення їх на універсальні гастрономічні простори); slow-food (повільне споживання смачної та здорової їжі, виховання смаку у клієнтів і повернення в них поваги до їжі); формат подачі їжі finger-food (фуршет, де їдять лише руками) та tapas (на стіл подають одну величезну тарілку на всіх); перехід на приготування страв з екологічно чистих продуктів тощо. Встановлено, що рівень розвитку ресторанного бізнесу на території країни різний та потребує вдосконалення. Виявлені специфічні проблеми, з якими зіштовхнулися підприємці – ресторатори у зв'язку із релокацією своїх закладів на безпечніші території. Здійснено аналіз сучасного стану розвитку закладів ресторанного господарства в місті Житомир.Висновки. Запропоновано основні напрями діяльності, що можуть допомогти відновити роботу закладів ресторанного бізнесу на територіях, що зазнали величезних руйнацій. Досліджено передові напрями світового ринку, що можуть бути використані закладами ресторанного господарства України та основні європейські популярні тренди. Культура харчування модернізується, багато чого запозичується з європейської культури харчування. Запропоновано різні формати закладів ресторанного господарства, які є перевіреними, стандартизованими формами організації виробництва, реалізації продукції громадського харчування. Вивчено напрями щодо покращення діяльності ресторанного бізнесу на основі використання інноваційних підходів, що існують у сфері сервісного обслуговування в закладах світового ресторанного господарства.
Keywords: ресторанне господарство; ресторанні формати; тренди ресторанного бізнесу; інновації; конкуренція