ВПРОВАДЖЕННЯ СПОРТИВНОГО ОРІЄНТУВАННЯ В НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС ЗАКЛАДІВ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ - ГРИНЮК, Олег; ГУЛЯС, Тетяна; РАДЧЕНКО, Аріана (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Географія, 2025)
Вступ. Спортивне орієнтування є одним із популярних видів спорту, що сприяє розвитку фізичних, інтелектуальних та психоемоційних навичок. Завдяки унікальній комбінації фізичної активності й необхідності прийняття швидких рішень, цей вид спорту стає важливим елементом виховання молодого покоління. У сучасному освітньому процесі спортивне орієнтування має великий потенціал для інтеграції в навчальні плани, оскільки воно не лише сприяє фізичному розвитку, але й формує навички критичного мислення, командної роботи та адаптації до різних умов. Однак існують певні труднощі та виклики, які необхідно подолати для досягнення оптимальних результатів. Саме тому актуальним є визначення шляхів реалізації способів упровадження спортивного орієнтування в навчальний процес. Мета цього дослідження – визначення ефективних шляхів інтеграції спортивного орієнтування в навчальний процес для популяризації цього виду спорту, розвитку фізичних, інтелектуальних та психоемоційних навичок учнів.Методи. Під час дослідження було проаналізовано іноземний досвід і програми спортивного орієнтування з можливістю інтеграції в навчальний процес, огляді існуючих програм та наукових досліджень, присвячених спортивному орієнтуванню в Україні та визначенні компетентнісного підходу.Результати. Спортивне орієнтування має значний вплив на формування фізичних і інтелектуальних навичок учнів. Одним із ключових викликів упровадження спортивного орієнтування в навчальний процес є необхідність адаптації навчальних програм і підготовки педагогічних кадрів. Запропоновані в дослідженні рекомендації демонструють, що за умови належного впровадження, спортивне орієнтування може стати важливим елементом освітнього процесу, який сприяє не лише фізичному вихованню, але й розвитку ключових компетентностей, критичного мислення, лідерських якостей і підвищенню загальної мотивації учнів до навчання.Висновки. Досвід багатьох країн показує, що включення спортивного орієнтування в освітні програми позитивно впливає на розвиток учнів і студентів, сприяє їхньому загальному гармонійному розвитку. Проведене дослідження показує значний потенціал спортивного орієнтування як ефективного засобу розвитку фізичних, інтелектуальних та психоемоційних навичок учнів. Інтеграція цього виду спорту в навчальний процес сприяє не лише фізичному розвитку молоді, але й формуванню таких важливих життєвих компетенцій, як критичне мислення, командна робота й адаптація до змінних умов. Водночас виявлені виклики, пов'язані із впровадженням спортивного орієнтування, можуть бути подолані завдяки розробці адаптованої методики навчання та інтеграції цього виду спорту в навчальні програми, зокрема з географії.
Keywords: спортивне орієнтування; заклади освіти; навчально-методичні рекомендації зі спортивного орієнтування