ІНДУСТРІАЛЬНА СПАДЩИНА ЯК РЕСУРС СТАЛОГО РОЗВИТКУ ІНДУСТРІАЛЬНИХ РЕГІОНІВ: КЕЙС КРИВОРІЖЖЯ - ПАЦЮК, Вікторія; КАЗАКОВ, Володимир (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Географія, 2025)
Вступ. У сучасних умовах трансформації постіндустріальних територій проблема збереження та переосмислення індустріальної спадщини набуває особливої актуальності. Відмова від функціонуючої промисловості залишає по собі численні об’єкти, які можуть бути як джерелом занепаду, так і потенціалом для розвитку. Криворіжжя, як один із найяскравіших індустріальних регіонів України, накопичило значний масив таких об’єктів. Метою дослідження є аналіз індустріальної спадщини Криворіжжя як ресурсу для сталого розвитку регіону, визначення потенціалу її збереження та повторного використання, окреслення ключових викликів та можливостей трансформації постіндустріального ландшафту в актив громадської і туристичної діяльності. Методи. Дослідження здійснено на основі теоретичних засад Міжнародного комітету зі збереження промислової спадщини (TICCIH), включно з Нижньотагільською хартією та Дублінськими принципами. Застосовано історико-географічний аналіз, картографування, аналіз архівних і польових матеріалів, типологізацію та систематизацію об’єктів, а також розроблено алгоритм дослідження, що охоплює чотири етапи: підготовчий, експедиційний, аналітичний та концептуальний.Результати. У межах дослідження проаналізовано закордонний та український дискурси щодо індустріальної спадщини. Проведено інвентаризацію понад 800 об’єктів індустріальної спадщини Криворіжжя. Запропоновано їх типологізацію за предметною сутністю, часом виникнення та ступенем збереженості. Представлено предметну класифікацію, яка враховує виробничі, інфраструктурні, соціальні, меморіальні компоненти та нематеріальну індустріальну спадщину. Виділено три історичні періоди формування індустріальної спадщини регіону та три рівні її збереження. Висновки. Індустріальна спадщина Криворіжжя є невід’ємною частиною регіональної ідентичності та має значний потенціал для інтеграції в концепції сталого розвитку. Запропонований алгоритм дослідження та класифікації можуть бути використані як методологічна база для розробки програм збереження, ревіталізації та популяризації індустріальної спадщини. Виявлені об’єкти становлять основу для створення кластерів індустріальної культури, розвитку індустріального туризму та креативних індустрій, формування сталого міського середовища на основі локального ресурсного потенціалу.
Keywords: індустріальна спадщина; сталий розвиток; ревіталізація; виробничі простори; Криворіжжя