ПОЛЬСЬКІ НЕКРОПОЛІ ЯК ТУРИСТИЧНИЙ РЕСУРС І ЧИННИК РОЗВИТКУ УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКОГО ТУРИЗМУ ПО ВІЙНІ - СМИРНОВ, Ігор; ЛЮБІЦЕВА, Ольга (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Географія, 2025)
Розкрито особливості польських некрополів як туристичного ресурсу. Польські некрополі (як у межах сучасної Польщі, так і за її межами – в Україні, Литві, Франції) є важливим туристичним ресурсом, який може притягнути значні за обсягом туристопотоки. Для українських туристів є вельми цікавим з історико-культурного та архітектурного боків ознайомитися як з польськими цвинтарями та могилами, що зберіглися  нині на території України (зокрема у Львові, Києві, Івано-Франківську, Дрогобичі, Самборі, Фастові, Кам’янці-Подільському тощо), так і завітати до відповідних некрополів під час відвідин Польщі, зокрема, у Варшаві, Кракові, Закопане тощо. Особливу цікавість для українських туристів являє православний Вольський  цвинтар у Варшаві, де можна побачити могили діячів УНР та їхніх рідних. У той же час, під час перебування українських туристів в таких польських містах, як Щецін, Вроцлав, Гданськ та інші – у західній та північній частинах Польщі, питання з боку туристів про місця знаходження та долі старих німецьких цвинтарів можуть виявитися незручними для господарів. Про це слід проінформувати українських туристів під час турів до відповідних польських міст. А для польських туристів приємною несподіванкою може бути гарне збереження польських могил у Львові (на Личаковському цвинтарі, включаючи недавно відновлений Цвинтар польських орлят), Києві (Байкове кладовище  та Польський військовий цвинтар у Биківні), Кам’янці-Подільському (пам’ятники Юрію Володиєвському та Папі Римському Івану Павлу ІІ, пам’ятна таблиця  письменника Хенріка Сенкевича) тощо. Отже, дослідження цієї проблематики є актуальним та може сприяти покращенню якості туристичного обслуговування українців в Польщі та поляків в Україні, зокрема підчас післявоєнного відновлення туристичної галузі в Україні.
Keywords: Некрополі; туристичний ресурс; некрополі в Польщі; польські некрополі в Україні; польські некрополі у Литві