МОЖЛИВОСТІ ТРАНСКОРДОННОГО ПРИРОДООХОРОННОГО СПІВРОБІТНИЦТВА В КОНТЕКСТІ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ ТА ПІСЛЯВОЄННОГО ЗЕЛЕНОГО ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНИ - ІВАНОК, Дмитро (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Географія, 2025)
Вступ .У статті наголошується на актуальності транскордонного природоохоронного для України в контексті нової реальності, спричиненої російською агресією: прискореної інтеграції до Європейського Союзу (ЄС) на тлі процесу відновлення. Враховуючи геополітичне положення України та спільні сухопутні та морські кордони з 4 країнами ЄС (Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією) та 1 кандидатом на вступ до ЄС (Молдовою), транскордонне співробітництво відкриває значні можливості. Методи. У цьому дослідженні було використано такі методи: аналіз, синтез, спостереження та порівняння для виявлення сучасних тенденцій та моделювання перспектив природоохоронного транскордонного співробітництва.Результати. Було проаналізовано стан транскордонного екологічного співробітництва України до війни. Висвітлено роль Єврорегіонів, створених з 4 країнами-сусідами ЄС та Молдовою («Карпати», «Буг», «Верхній Прут» і «Дністер»), та Європейського об’єднання територіального співробітництва (ЄОТС) з Угорщиною («Тиса») як організаційних форм співпраці для реалізації спільних екологічних ініціатив.У дослідженні розглядається вплив повномасштабного вторгнення Росії на транскордонне природоохоронне співробітництво, включаючи зміни пріоритетів, нові виклики та, водночас, нові можливості для транскордонного екологічного партнерства.Нові можливості розглядаються в контексті процесу відновлення, зокрема, через участь України у Європейському зеленому курсі, а також інтеграцію в європейські екологічні стандарти.Висновки. Транскордонне співробітництво в рамках Єврорегіонів та ЄОТС визначено як ключовий елемент у досягненні сталого розвитку та екологічної безпеки в регіоні. Інтеграція України до ЄС відкриває можливості для спільних проектів у сфері моніторингу екологічних загроз, енергоефективності та збереження біорізноманіття. Останнє є ключовою основою для зеленого відновлення України. Для масштабних та стратегічних проектів зеленого відновлення ЄОТС пропонує переваги завдяки своїй правосуб'єктності та здатності безпосередньо залучати кошти ЄС. Водночас Єврорегіони можуть бути ефективними для менш масштабних проектів, спрямованих на мережеву взаємодію та обмін досвідом. Поєднання різних форматів співпраці може бути корисним для досягнення різних цілей у проектах зеленого відновлення. У статті визначено, що Україна має значний потенціал для виробництва «зеленого» водню з використанням відновлюваних джерел енергії, що може допомогти задовольнити потреби ЄС в імпорті.
Keywords: Єврорегіон; Європейське об’єднання територіального співробітництва (ЄОТС); зелене відновлення; «зелений» водень