СТАТИСТИЧНЕ ОЦІНЮВАННЯ ЧИСТОГО ВНЕСКУ ЗМІНИ КЛІМАТУ У ФОРМУВАННЯ КОНЦЕНТРАЦІЙ ЗАБРУДНЮЮЧИХ РЕЧОВИН В АТМОСФЕРНОМУ ПОВІТРІ НАД ТЕРИТОРІЄЮ УКРАЇНИ - САВЕНЕЦЬ, Михайло; КРАЙНИК, Софія; ГРАМА, Дар’я; РУДАС, Марина; СКЛЯР, Оксана (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Географія, 2025)
Вступ. Забруднення атмосферного повітря та зміна клімату є одними з основних чинників негативного антропогенного впливу на довкілля. Варіативність забруднюючих речовин більшою мірою залежить від викидів, проте залишається недостатньо вивченим роль зміни клімату у формуванні концентрацій, що важливо враховувати при довготерміновому плануванні покращення якості атмосферного повітря та стратегії зменшення викидів. У даній роботі представлено аналіз чистого внеску зміни клімату у формування концентрацій шкідливих домішок на основі застосування статистичного підходу до розкладання часових рядів. Методи. В основі досліджень лежать місячні дані викидів і концентрацій діоксиду азоту (NO2), фомальдегіду (CH2O) та тропосферного (приземного) озону (O3) із реаналізів Copernicus Atmospheric Monitoring Service (CAMS) за період з 2003 до 2021 рр., а також дані температури повітря, швидкості вітру і кількості опадів із реаналізу ERA5. Застосування адитивної моделі дозволило розкласти часові ряди концентрацій на сезонну (внутрішньорічну) складову, міжрічні тренди та міжрічну залежність варіативності концентрацій NO2, CH2O й O3 від мінливості кліматичних параметрів.Результати. Сезонна мінливість концентрацій, що залежить як від зміни метеорологічних умов так і відмінності у викидах забруднюючих речовин, пояснює від 61 до 74% загальної варіативності NO2, та близько 90% CH2O й O3. Міжрічні тенденції досліджуваних забруднюючих речовин, що залежать від зміни антропогенного навантаження,  складають від 0,6% до 3,6% для NO2 та переважно менше 1% для CH2O й O3, проте зі статистично значущими змінами. Чистий внесок зміни клімату, оцінений через статистичну залежність міжрічних варіацій аномалій часових рядів забруднюючих речовин з аномаліями кліматичних параметрів, показав, що зміна клімату визначає менше 10% загальної варіативності концентрацій забруднюючих речовин. У середньому цей показник складає близько 5% для NO2, 3% для O3 та лише близько 1% для CH2O. Висновки. Отримані результати вказують на те, що розроблення стратегій зменшення викидів забруднюючих речовин та покращення якості атмосферного повітря, у першу чергу, має передбачати зменшення прямих антропогенних викидів і їх негативний вплив на здоров’я населення й екосистеми. Проте роль зміни клімату також має бути врахована як значущий чинник у формуванні атмосферного забруднення.
Keywords: діоксид азоту; формальдегід; тропосферний озон; забруднення атмосфери; адитивна модель; зміна клімату