МІСЦЕВІ ФІНАНСИ ПРОСТОРОВОГО РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД: ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРАКТИЧНІ РОЗВІДКИ - КУРИШ, Тарас (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Географія, 2025)
Вступ. У статті автором розкрито актуальні підходи до визначення змісту фінансових ресурсів органів місцевого самоврядування в Україні та здійснено аналіз нормативно-правової бази й наукових джерел з досліджуваної проблеми. Визначено сутність найважливіших категорій, які складають понятійний апарат дослідження сфери фінансів просторового розвитку територіальних громад. На основі проведеного дослідження розкрито еволюцію його розвитку. Методи. Було використано методи аналізу нормативно-правової бази, останніх досліджень і публікацій, індукції, історичної розвідки та узагальнення із обґрунтуваннями власних поглядів і думок. Результати. Розкрито поняття базових дефініцій з досліджуваної теми, що визначають теоретичні та просторові аспекти формування фінансових ресурсів територіальних громад в Україні, враховуючи позиції як українських так і закордонних науковців та нормативні документи, що регламентують як процес децентралізації, так і можливості формування фінансової стійкості територіальних громад. У ході дослідження визначено компоненти та умови забезпечення фінансової самодостатності територіальних громад із врахуванням сучасних суспільних викликів, а також, виокремлено основні принципи управління фінансами територіальних громад для забезпечення їх спроможності.Висновки. Процес децентралізації в Україні супроводжується формуванням спроможних територіальних громад, які  забезпечать збалансований економічний і соціальний розвиток відповідної території, ефективне використання природних, трудових і фінансових ресурсів, розвиток людського потенціалу громади, залучення потенціалу громади до забезпечення її конкрентоспроможності. В умовах повномасштабної війни та введенням воєнного стану виникають проблеми у збалансованому розвитку громад з урахуванням їх існуючої фінансової спроможності та просторових особливостей. Важливим є виявити недоліки, встановити умови та принципи управління фінансовими ресурсами територіальних громад, оцінити їх здатність протистояти зовнішнім і внутрішнім загрозам соціально-економічного розвитку та забезпечення якості життя населення.
Keywords: громада; територіальна громада; фінанси; ресурси; фінанси територіальних громад; фінансові ресурси територіальних громад; фінансова стійкість територіальної громади; просторова організація територіальної громади