ПРОДОВОЛЬЧА БЕЗПЕКА ТА РИНОК ПРОДОВОЛЬСТВА ПРОДУКЦІЇ РОСЛИННИЦТВА ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ
DOI:
https://doi.org/10.17721/1728-2721.2024.90-91.6Ключові слова:
ринок продовольства, продовольча безпека, мінімальна норма споживання, раціональна норма споживання, сільськогосподарське виробництво, рослинництво, сільське населення, міське населенняАнотація
Вступ. Передумовами дослідження є методичні розробки науковців Інституту аграрної економіки та спроби їх впровадження на регіональному рівні. Вони ґрунтуються на оцінці ємності продовольчого ринку з урахуванням регіональної сільськогосподарської спеціалізації виробництва окремих видів сільськогосподарської продукції, купівельної спроможності населення та попиту на різні види сільськогосподарської продукції. Водночас це передбачає врахування, окрім внутрішньорегіонального виробництва та попиту, міжрегіонального руху продукції та формування експертного потенціалу. У статті розглянуто поняття продовольчого ринку й особливості його формування. Зазначено мінімальні та раціональні норми споживання. Об'єктом дослідження є продовольчий ринок регіонального регіону з позиції наповнення його продукцією рослинного походження.
Методи. Методологія дослідження полягає в оцінці фактичного обсягу ємності внутрішньорегіонального споживчого продовольчого ринку та ринків сільськогосподарської продукції з урахуванням споживання продуктів харчування на рівні мінімальних і раціональних норм харчування населення регіонального регіону. Для досягнення поставленої мети було використано низку наукових методів, а саме монографічний; математичного моделювання; економічний; балансовий і нормативний; абстрагування та узагальнення; статистичний метод.
Результати. Проаналізовано сучасний стан розвитку рослинництва та здійснено оцінку формування пропозиції на продовольчому ринку продукції рослинного походження в Чернівецькій області. У сільському господарстві Чернівецької області зберігаються тенденції домінування рослинництва над тваринництвом у структурі сільськогосподарського виробництва, зростання площ та валових зборів технічних і плодових культур. Скорочення поголів'я великої рогатої худоби та загальне домінування агроформувань у виробництві продукції рослинництва (крім картоплі, овочівництва тощо) та господарств населення у тваринництві (крім птахівництва). При формуванні регіональних продовольчих ринків необхідно враховувати такий аспект, як виробництво сільськогосподарської продукції господарствами населення для самозабезпечення, а не на продаж.
Висновки. Регіональний продовольчий ринок продукції рослинного походження в Чернівецькій області можна вважати доволі збалансованим, що характеризується потенційними нішами для виробництва овочів, картоплі, зернової продукції та експортоорієнтованого садівництва. При формуванні регіональних продовольчих ринків необхідно враховувати такий аспект, як виробництво сільськогосподарської продукції господарствами населення здебільшого для самозабезпечення, а не на продаж. Існує також певна частка продукції, яка знаходиться поза сферою товарно-грошових відносин. Можливості реалізації сільськогосподарської продукції особистими селянськими господарствами мають значну кількість інфраструктурних проблем (місце реалізації, можливості для зберігання продукції, пакування та сортування тощо). Усе це надає неконкурентні переваги великим сільськогосподарським підприємствам для формування завищених цін.
Завантажити
Посилання
Ardelyan, I., & Koropotynska, M. (Eds.). (2023). Areas, gross harvests, and yields of agricultural crops in Chernivtsi region in 2022. Main Department of Statistics in Chernivtsi Region [in Ukrainian].
Ardelyan, I., & Koropotynska, M. (Eds.). (2023). Harvesting of agricultural crops in Chernivtsi region as of December 1, 2023. Main Department of Statistics in Chernivtsi Region [in Ukrainian
Bilorus, O., Zubets, M., Sabluk, P., & Vlasov, V. (2009). Global food security. National Scientific Center "Institute of Agrarian Economics" [in Ukrainian].
Food and Agriculture Organization. (2002). The future of preferential trade arrangements for developing countries and the current round of WTO negotiations on agriculture. FAO.
Shpychak, O., Lupenko, O., Zhuk, V. (2013). Capacity of the domestic consumer market for agricultural products and food. National Scientific Center "Institute of Agrarian Economics" [in Ukrainian].
Verner, I. (Ed.). (2023). Statistical yearbook of Ukraine for 2022. State Statistics Service of Ukraine [in Ukrainian].
Додаткові файли
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2025 Мирослав ЗАЯЧУК, д-р геогр. наук, доц. , Родіка ТІМІШ, асп.

Ця робота ліцензується відповідно до ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Ознайомитися з політикою за посиланням: https://geography.bulletin.knu.ua/licensing_copyright