СУЧАСНИЙ СТАН РОЗВИТУ ЗАКЛАДІВ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА НА ЖИТОМИРЩИН

Автор(и)

  • Сергій ЗАПОТОЦЬКИЙ, д-р геогр. наук, проф Київський національний університет імені Тараса Шевченка https://orcid.org/0000-0002-3515-4187
  • Світлана ТИЩЕНКО, канд. екон. наук, доц. Поліський національний університет https://orcid.org/0000-0001-5650-5575

DOI:

https://doi.org/10.17721/1728-2721.2024.90-91.7

Ключові слова:

ресторанне господарство, ресторанні формати, тренди ресторанного бізнесу, інновації, конкуренція

Анотація

Вступ. Ринок ресторанних послуг вступив у новий етап свого розвитку у зв'язку з подіями, що відбулися в нашій країні та світі: це COVID-19 та сучасна воєнна агресія, що призвели до появи нових форматів закладів ресторанного господарства. Діяльність закладів ресторанного бізнесу в період COVID-19 сприяла впровадженню нових сучасних IT-технологій у сфері громадського харчування та розробці нових методичних рекомендацій стосовно діяльності закладів в особливих ковідних умовах.

Методи. При написанні роботи було використано такі методи, як аналізу синтезу, спостереження та порівняння для виявлення закономірностей функціонування закладів ресторанного господарства.

Результати. Дослідження сучасного стану діяльності закладів ресторанного господарства як в країні в цілому так і в місті Житомирі за умов ведення бойових дій показало, що сучасні послуги ресторанного бізнесу забезпечують не тільки базові, а й вищі потреби суспільства. Популярними стають такі тренди ресторанного бізнесу: формат фудмаркети та інноваційні фудкорти (окультурення ринків і перетворення їх на універсальні гастрономічні простори); slow-food (повільне споживання смачної та здорової їжі, виховання смаку у клієнтів і повернення в них поваги до їжі); формат подачі їжі finger-food (фуршет, де їдять лише руками) та tapas (на стіл подають одну величезну тарілку на всіх); перехід на приготування страв з екологічно чистих продуктів тощо. Встановлено, що рівень розвитку ресторанного бізнесу на території країни різний та потребує вдосконалення. Виявлені специфічні проблеми, з якими зіштовхнулися підприємці – ресторатори у зв'язку із релокацією своїх закладів на безпечніші території. Здійснено аналіз сучасного стану розвитку закладів ресторанного господарства в місті Житомир.

Висновки. Запропоновано основні напрями діяльності, що можуть допомогти відновити роботу закладів ресторанного бізнесу на територіях, що зазнали величезних руйнацій. Досліджено передові напрями світового ринку, що можуть бути використані закладами ресторанного господарства України та основні європейські популярні тренди. Культура харчування модернізується, багато чого запозичується з європейської культури харчування. Запропоновано різні формати закладів ресторанного господарства, які є перевіреними, стандартизованими формами організації виробництва, реалізації продукції громадського харчування. Вивчено напрями щодо покращення діяльності ресторанного бізнесу на основі використання інноваційних підходів, що існують у сфері сервісного обслуговування в закладах світового ресторанного господарства.

Завантажити

Дані для завантаження поки недоступні.

Посилання

Andrieieva, S., & Hrynchenko, O. (2022). Modern formats of restaurants. Scientific Collection "InterConf", 124, 166–172. https://archive. interconf.center/ index.php/conference-proceeding/article/view/1311 [In Ukranian].

Hurbyk, Yu.Yu., & Dolhykh, A.S. (2020). Classification of restaurant establishments in Ukrainian science. SCIENCE, RESEARCH, DEVELOPMENT, 28, 36–37. https://eprints.mdpu.org.ua/id/eprint/9215/1/ %D0%93%D1%83%D1%80%D0%B1%D0%B8%D0%BA%20%D0%AE.%D 0%AE.%20%D0%91%D0%B0%D0%BA%D1%83-36-38.pdf [In Ukranian].

Danko, N. I., & Chubakha, A. O. (2019). Prospects for the development of healthy food establishments in the market of restaurant services in the city of Kharkiv. Bulletin of KhNU named after V. N. Karazin. Ser. International relations. Economy. Local studies. Tourism, 10, 208–209. https://doi.org/ 10.26565/2310G9513G2019G10G21 [In Ukranian].

Zapototskyi, S. (2012). Economic mechanism for ensuring the region's competitiveness. Geography and tourism, 19, 225–257. http://www.geolgt.com.ua/images/stories/zbirnik/vipusk19/v1940.pdf [In Ukranian]

Kyrnis, N. I., & Dudnyk, S. O. ( 2022, April 5). Catering is an alternative way of organizing food for schoolchildren. In N. I. Kyrnis, & S. O. Dudnyk (Eds.), Realities and prospects for the development of the hospitality industry in the conditions of integration processes (p. 12–13): RVV MSU. http://dspace-s.msu.edu.ua:8080/bitstream/123456789/9899/1/POTENTIAL_ PROFITABILITY.pdf [In Ukranian]

Kuzmenchuk, A. (2023). 9 places to have dinner in Zhytomyr, according to local reviews. Evening. https://vechir.media/tut-varyat-pyvochastuyut-kotletoyu-deputatskoyu-j-zi-shhuky-gotuyut-deruny-radymo-zakladydlya-vecheri-v-zhytomyri/ [In Ukranian]

Hospitals of Zhytomyr without tenders concluded contracts for food worth UAH 1.5 million with an entrepreneur – the mother of a city council member. (2020). ZHYTOMYR.info. https://www.zhitomir.info/news_ 196523.html [In Ukranian]

Nikolaichuk, S. (2022). The restaurant business in Ukraine operates with a turnover of 65–70% of pre-war times. Mind. https://mind.ua/news /20243412-restorannij-biznes-v-ukrayini-pracyue-zoborotom-6570-vid-dovoennih-chasiv-nbu [In Ukranian]

Nebaba, N. O., Horb, K. M., & Martynenko, O. K. (2023). Innovative development of hospitality industry enterprises. Scientific view: economics and management, 2(82), 65–73. https://doi.org/10.32782/2521- 666X/2023-82-10 [In Ukranian]

Postova, V. V. (2022, September 16). Features of Development of New Formats of Restaurants In Ukraine. Economics and enterprise management, 65, 98–103. https://doi.org/10.32843/infrastruct65-17 [In Ukranian]

More than 700 businesses moved to western Ukraine. (2022). https://hmarochos.kiev.ua/2022/12/16/ponad-700-biznesiv pereyihaly-na-zahid-ukrayiny/ [In Ukranian]

Rusavska, V. A., Zavadynska, O. Yu., & Holubets, I. M. (2023). Organization of restaurant services in the Food Court format in shopping and entertainment complexes. Economy and society, 51. https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-51-14 [In Ukranian]

Riabenka, M. (2021). Prospects for the development of new formats of restaurant establishments. Economy and society, 24. https://doi.org/ 10.32782/2524-0072/2021-24-51 [In Ukranian]

Syliveistr, V. (2022). Number of new vacancies and revenues of institutions. Research by Poster and Work.ua. Poster. https://joinposter.com/ua/post/kilkist-novih-vakansiy-ta-vuruchka-zakladiv [In Ukranian]

Tarasovskyi, Yu. (2024). The number of coffee shops increased by 35% during the war – Poster. Forbes Ukraine. https://forbes.ua/ news/kilkist-kavyaren-pid-chas-viyni-zrosla-na-35-poster-09052024-21057 [In Ukranian]

Tril, M. (2022). How the restaurant business survived 2022: research. AIN. https://ain.ua/2022/12/30/yak-restorannyj-biznesperezhyv-2022-rik-doslidzhennya/ [In Ukranian]

Trends 2022. Ukrainian realities: Oleksandr Yourz. (2022). Restaurateur. https://www.restorator.ua/post/trendy-2022-ukrainski-realiioleksandr-yourz-1 [In Ukranian]

Sharipov, O. (2022). The restaurant business in Ukraine operates with a turnover of 65–70% of pre-war times. Mind. https://mind.ua/ news/20243412-restorannij-biznes-v-ukrayini-pracyue-z-oborotom-6570-viddovoennih-chasiv-nbu [In Ukranian]

Додаткові файли

Опубліковано

28-03-2025

Як цитувати

ЗАПОТОЦЬКИЙ, С. ., & ТИЩЕНКО, С. (2025). СУЧАСНИЙ СТАН РОЗВИТУ ЗАКЛАДІВ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА НА ЖИТОМИРЩИН. Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Географія, 3/4, 50-58. https://doi.org/10.17721/1728-2721.2024.90-91.7

Статті цього автора (цих авторів), які найбільше читають